Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi, algoritma ve yapay zeka bileşenlerini bir araya getirerek Otomasyon girişimlerini büyük ölçüde arttırdı. Bu konuda ki girişimlerin yaygınlaşması en başta E-ticaret sektörü olmak üzere bir çok sektöre katkı sağladı. Bu durumdan en büyük payını alan taraf E-ticaret sektörü oldu.

Öyle ki, Televizyon ve Medya sektörüne göre çok kısa zamanda gelişim göstererek evrensel bir boyut kazandı. Böylesine büyük bir yapıya ulaşmasında ki en büyük etken her yaştan insanın hayatına dokunabilmiş olmasıdır. Bu nedenledir ki E-ticaret çalışma prensibine dahil olmak isteyen her kişi az bir sermaye ile bu sektöre dahil olabiliyor. Bahsettiğimiz bu sonuçlar ışığında E-ticaret sektörü gelişmeye devam ederek endüstri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Dijitalbilgin Otomasyon Pazarlama

Türkiye’de E-ticaret ve Otomasyon Pazarlama Teknolojisinin Gelişimi

Türkiye tarafında işini geliştirmek isteyen küçük ve orta ölçekte ki işletmeler göz önüne alındığında sonuçlar pek iç açıcı gözükmüyor. Türkiye’de teknolojinin yurt dışına oranla aynı hızda gelişmemesi alt yapı yetersizliklerine sebep olduğu için, dışarıdan hizmet alınmasını zorunlu hale getiriyor. Bu durum hizmet bedellerinin dolar olarak ödenmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türkiye’de E-ticaret Sektörünün Gidişatı

Bu bağlamda ülkemizde, dolar kurunun yüksek derecede hareketli olması küçük ve ortak ölçekte ki işletmeleri pazaryerlerine bağlı kılıyor. Dolayısıyla geniş sermayeye sahip olmayan işletme sahipleri pazaryerlerinin tehlikeli yönetim sürecine bel bağlamak durumunda kalıyor. Aslında bu durum bir çok problemi de beraberinde getiriyor.

E-ticaret Pazaryerlerinin Dezavantajları

  1. Pazaryerleri müşteri odaklı çalıştığı için, tüccarlar tarafında büyük bir baskı oluşturarak sürekli taviz verilmesine zemin hazırlıyor.
  2. Pazaryerleri, pazarlama stratejileri itibariyle sürekli kampanyalar düzenleyerek reklamlar da öne çıkmayı hedefliyorlar. Bu durum tüccarların kaar marjını düşürüyor. Ama pazaryerleri bu durumdan hiç bir şey kaybetmiyor ve komisyon kesmeye devam ediyor.
  3. E-ticaret pazaryerleri müşteri datasını tüccarlar ile paylaşmadıkları için, küçük ve orta ölçekte ki işletme sahiplerini kendilerine bağımlı hale getiriyor. Bu nedenden dolayı işletmeler kendi müşteri veri tabanını oluşturamıyor.
  4. Bir veri tabanına sahip olunamadığı için satışlarda devamlılık sağlanamıyor.
  5. Satışlar da devamlılık sağlanamadığı için tüccar-işletme varlığını korumakta problem yaşıyor.
  6. İşletme marka olma yolunda adımlar atamıyor ve piyasanın nabzını ölçemediği için önlemler alamıyor ve müşterinin asıl ihtiyacını belirleyemiyor.
  7. İşletme, marka bilinirliği ve tutundurma çalışmaları olmadan güvenilirliğini sağlayamıyor.
  8. Dolayısıyla, müşteri kitlesi yaratmakta sıkıntı çekiyor. Bu sorunların devamında bir satış süreci ve satış stratejisi oluşturamıyor. Bütün bu sorunlar, bir işletmenin geleceğe umut içinde bakması yerine belirsizlik içinde bakmasına neden oluyor.

Bahsettiğimiz bu olumsuzluklar neticesinde aslında Pazaryerlerinde bir tüccar olmanın ne kadar zor bir durum olduğunu görmekteyiz. E-ticaret çalışma prensibin de Kazan-Kazan durumu gözetilmelidir ki müşterinin sadakati sağlanabilsin ve işletmeler tekrarlayan satışlar ile kazanmaya devam edebilsin. Ancak bu şekilde bir işletme geleceğini hesap ederek büyüme ve gelişme yolunda bulunabilir.

DijitalBilgin ile İşletmenizin Geleceğini İnşa Edin

Sizde bir e-ticaret pazaryerinin gücüne sahip olabilirsiniz ve hatta işletmenizi daha ötesinde bulabilirsiniz. Küresel boyutta kullanılan son teknoloji hizmetlerimiz ile işletmenizi kalkındırabilirsiniz. Üstelik, minimum bütçe ile maximum kazanç sağlayabileceğiniz tam teşekkülü bir sistem sayesinde. İşletmeniz için sizde bir müşteri datası edinin tekrarlayan satışlar ile potansiyel kitlenizi sürekli genişletin. İşletmeniz marka olma yolunda emin adımlarla ilerlesin.

DijitalBilgin İşletmeniz İçin Ne Yapabilir?

Küçük, orta ve büyük ölçekte ki işletmelere etkili reklam stratejilerini kullanarak potansiyel müşteri kitlesi kazandırıyoruz. Devamında, bu kitleye tekrar satış operasyonları düzenlemek için satış süreci kurguluyoruz ve bunu otomasyon araçlarına devrediyoruz. Proaktif bir şekilde pazarlama kanallarımızla müşterilerini satışa teşvik ediyoruz. Bu sayede, iş yükünüzü hafifletiyor ve kazancınızı artırıyoruz. Sistem, veri odaklı bir şekilde satış sürecini takip ettiği için hata riskini ortadan kaldırıyoruz.

Otomasyon sistemimiz, e-ticaret pazaryerlerinin kullandığı otomasyon sistemlerinden daha gelişmiş düzeyde olabilir. Çünkü e-ticaret pazaryerleri gibi büyük kuruluşlar için son teknoloji ürünlerini takip etmek ve kullanmak beraberinde bir çok iş yükünü birlikte getirir ve yeni sisteme geçişlerde aksaklıklar yaşanabilir. Dolayısıyla sistem kısa vade de sürekli güncellenerek ilerlemek zorunda kalır.

GELECEĞİNİZİ İNŞA ETMEK İÇİN HEMEN RANDEVU ALIN!

Korku gardiyanınız değil, danışmanınız olsun”

— DijitalBilgin Founder & CEO | ÇAĞLAR BİLGİN

İlgili İçeriklere Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Müşterinin Satın Alma Kararını Nasıl Tetikliyoruz?

Müşterilerinizin Satın Alma Kararını Tetikleyebilmek İçin Öncelikle Seçim Yapmalarını Kolaylaştırın! markalar arasında seçim yaparken satın almaya iten faktörler nelerdir, satın alma kararımızı zorlaştıran faktörler nelerdir, bu faktörleri minimilize etmek için dünya üzerinde hangi çalışmalar yapılmaktadır öncelikle bunları analiz edelim.

Pandemi Gibi Belirsiz Dönemlerde Yerel İşletmenizi Nasıl Büyütürsünüz?

Şüphesiz pandemi gibi belirsiz dönemler, yerel bir işletmeyi büyütmek için zor dönemlerdir. Koronavirüs muhtemelen sizi, çalışma şeklinizde büyük değişiklikler yapmaya zorladı. Gerekli hamleler yapılmazsa varlığınızı tehdit etmekten daha öteye geçecek. Böyle bir zamanda yerel işinizi büyütmeniz kesinlikle hala mümkün. Sadece bu konuda akıllı olmalısınız.

Funnel ve CRM Stratejisini Kullanan Markalar

Başarısını Funnel ve CRM Stratejisine Borçlu Olan Markalar: NETFLİX, CRAZYEGG VE ANNMARİE. Satış huninizi planladınız. Müşterilerinizin izleyeceği satış rotasını biliyorsunuz. Bloğunuz hazır ve çalışıyor, kurşun mıknatıslarınız yerinde, ikna edici e-posta otomatik yanıtlayıcınız kullanıma hazır…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s