Instagram Alışveriş Özelliğini Türkiye’de Etkinleştirdi.

Instagram 30 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yayınladığı bir basın açıklamasıyla Instagram Shop özelliğinin Türkiye’ye de açılacağını duyurdu. 

Facebook’un Krizi-Fırsata Çevirme Girişimleri

Instagram Alışveriş Özelliğine giriş yapmadan önce hazır konu Instagram’a gelmişken konuyla ilgisi olduğunu düşündüğüm ve siz değerli okurlara ilham olmasını dilediğim krizi fırsata dönüştürme olgusundan bahsedeceğim.

Krizi fırsata dönüştüren şirketlere örnek vermeden önce aslında bu şirketlerin hepimizin bildiği ve duyduğu teknoloji ve bilişim şirketleri olduğunu söylemek istiyorum. Bunu söylememin amacı, bu şirketlerin kriz zamanında neyi herkesten farklı yapmış olduklarını bilmenizi istememdir. Kriz dönemlerinde tersine mühendislik yapıldığı zaman karşınıza ne kadar büyük bir fırsat çıkacağını vereceğim örneklerde görebilirsiniz. 2008 küresel ekonomik krizini değerlendirip başarılı bir şekilde fırsata dönüştürerek ortaya çıkan şirketler; Pinterest, WhatsApp, Uber, Slack, Square, Venmo, Groupon ve son olarakta Instagram!

Şimdi konunun asıl can alıcı noktasına gelelim;

Küresel pandemi salgını sonrasında toplumsal davranışların değişebileceğini kaydeden uzmanlar, yıkımlara neden olan bu zorlu süreçte, aslında diğer taraftan şirketlerin nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini de ilgililere duyurmuş oluyordu. Ve kriz dönemini fırsata çevirerek, bu durumu sıçrama tahtası olarak kullanabilen ilgili şirketler mesajı almış oldu. Tahmin edebileceğiniz üzere bu şirketlerin başında yine Instagram geliyordu. Velhasıl kelam, konumuzun asıl başlığı da Instagram Alışveriş Özelliğini yine bir kriz döneminde etkinleştirmiş olması…

Pandemi döneminin yarattığı kriz Instagram tarafından nasıl fırsata çevrilir? Cevabını aşağıda veriyor olacağız.


Instagram Shop Genel Bakış

Instagram Shop Mobil Ön izleme görseli
Instagram Shop özelliği mobil ön izleme

Instagram’ın ABD’de kullanıma sunduğu Alışveriş Özelliğini global olarak kademeli bir şekilde tüm ülkelere açılacağını hep birlikte sosyal medyadan takip ediyorduk. Instagram 30 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yayınladığı bir basın açıklamasıyla Instagram Shop özelliğinin Türkiye’ye de açılacağını duyurdu. 

Instagram’ın kullanıcılara sunmuş olduğu alışveriş odağında yeni bir deneyim sunan Instagram Shop özelliği aynı zamanda kişiselleştirilmiş bir yapıya da sahip. Uygulamanın Keşfet sekmesinde yenilenen tasarımıyla yer alacak Instagram Shop özelliği sayesinde kullanıcılar, marka ve içerik üreticilerinin paylaştığı ürünleri kolayca keşfedip satın alabilecek. Instagram Shop ile kullanıcıların son trendlere, kişiselleştirilmiş önerilere, özel lansmanlara ve analizlere tek bir yerden ulaşabileceğini de eklemekte fayda var.

Mayıs ayında Facebook Shops özelliğiyle birlikte tanıtılan Instagram Shop sekmesi, Temmuz başında global olarak test edilmeye başlanmıştı. Test süresince ana sayfadaki menüye yerleşen Alışveriş sekmesi, 17 Temmuz’da yeni bir tasarımla ABD’deki kullanıcılara açılmıştı. 

Daha önce  paylaşılan tasarımlarda, Alışveriş özelliğinin, Hareketler sekmesinin yerini aldığını görmüştük. Şirket, bu tasarımı yayına almadan önce Alışveriş sekmesini, Keşfet sayfası üzerinde kullanıcılara sunmayı tercih etti. Böylece Instagram, Alışveriş özelliğine uzun süredir Keşfet sekmesi üzerinden ulaşan kullanıcı tabanının alışkanlıklarını da önceliklendirmişti. 

Temmuz ayında yapılan değişikliklerle birlikte Instagram Shop’a Facebook Pay seçeneğinin eklendiğini de hatırlatalım. KOBİlere Facebook Pay ile ödeme alt yapısı sunan Facebook’un, Instagram Ödeme Özelliği gibi komisyonla çalışacağını söylemek mümkün. Instagram Shop’ta marka ve içerik üreticilerinin koleksiyonlarının yanı sıra Instagram’ın @shop hesabından özel seçkilerin de yer alacağını ekleyelim. 

Instagram Shop Nasıl Etkinleştirilir?

Öncelikle, Instagram’ın sunduğu basit kullanıcı arayüzü ve sade bir anlatım dili ile etkinleştirme sürecini herkesin kolaylıkla yapabileceğini söylemekte fayda var. Yine de desteğe ihtiyacı olanlar için bu süreci adım adım aşağıda sizinle paylaşacağım. Daha önceden Instagram hesabınızı işletme hesabına çevirdiyseniz ve bu hesabınıza bağlı bir Facebook sayfanız varsa, bu işlemi 15 dakika gibi kısa bir sürede bitirebilirsiniz. Bu zamana kadar eğer hiçbir girişimde bulunmadıysanız da endişelenmenize gerek yok, nasıl yapılması gerektiğini adım adım anlatacağım.

Instagram Shop özelliğini aktifleştirebilmek için uygulanması gereken 4 adım mevcut. Facebook for Business ‘a girdikten sonra karşımıza ilk çıkan ekran görüntüsünü hemen aşağıda sizinle paylaştım. O halde, sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve sırasına göre uygulamaya başlayalım.

Facebook ve Instagram Satış Kılavuzu

1. Adım

Instagram Alışveriş Özelliği Koşulları

Birinci seçenek için ”İşletmeniz desteklenen bir pazarda bulunuyor mu?”. Instagram Shop özelliğini zaten Türkiye’de aktif hale getirdiği için, bu adımda ekstra bir şey yapmamıza gerek yok sadece işaretleyin.

  1. İşletmeniz fiziksel ürünler satıyor mu?

Fiziksel bir ürün satıyorsanız işaretleyin. Dijital ürünler

  1. İşletmeniz fiziksel ürünler satıyor mu?

Fiziksel ürünler satıyorsanız hemen işaretleyin. Eğer dijital bir ürün satacaksanız bu durumun ticaret ilkeleri tarafından kısıtlanmış olduğunu söylemeliyim. Satışı izin verilen dijital ürünler;

  • Özgün sesler veya videolar içeren CD’ler, DVD’ler ve Blu Ray
  • Akıllı telefonlar, video oyunu konsolları ve TV’ler dahil olmak üzere dijital cihazlar
  1. İşletmeniz ticaret ilkelerimize uygun mu?

Kısıtlanmış İçerikler ; Etkinlik veya giriş biletleri alım satımı, hediye kartları

Yasak içerikler ; Cinsel ürünler, Alkol satışı, Hayvan alım satımı, Vücut bölümleri ve vücut sıvıları, Dijital medya ve elektronik cihazlar, Ayrımcılık, Belgeler, Sanal para birimi, finansal araçlar, şans oyunları alım satımı, Tehlikeli ürün ve materyaller, İnsan istismarı ve cinsel hizmetler, Sindirilebilir takviye ürünleri, Tıbbi ve sağlıkla ilgili ürünler, Yanıltıcı-şiddet içerikli veya nefret çağrıştıran ürünler, Reçeteli ürünler, Uyuşturucu ve uyuşturucuyla ilgili araç gereçler, Açıkca cinsellik çağrıştıracak şekilde yerleştirilmiş ürünler, Toplatılan ürünler, Hizmetler, Çalıntı ürünler, Üçüncü taraf ihlaline sahip ürünler, Tütün ürünleri ve ilgili araç gereçler, Silah-cephane ve patlayıcılar.

Ticaret İlkeleri hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  1. Instagram hesabınız bir işletme hesabı mı?

Eğer bir işletme hesabına sahip değilseniz, burada belirtilen talimatları sırasıyla gerçekleştirerek bir işletme hesabına sahip olun.

  1. Hesabınız bir Facebook Sayfasına bağlı mı?

Eğer işletme hesabınıza bağlı bir Facebook sayfası yok ise buradan nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

2. Adım

Facebook Katalog Yöneticisi

İkinci adım için satacağınız ürünlerden bir Facebook Kataloğu oluşturmak gerekiyor. Bunun için görüntünün aşağısına bir yönlendirme linki paylaştım oradan giriş yapabilirsiniz.

Instagram ve Facebook Katalog Entegrasyonu Görseli
Katalog Yöneticisine ulaşmak için Facebook Katalog Yöneticisi

Facebook Katalog Yöneticisine tıkladığınız zaman karşınıza aşağıda ki gibi bir ekran gelecektir. Tabi ki sizin göreceğiniz ekran farklılık gösterebilir. Bunun nedeni benim önceden Kataloglar Sayfalarını oluşturmuş olmamdır.

Facebook Katalog Yöneticisi Varlık Oluşturma Görseli

Yeni bir Katalog Sayfası oluşturmak için (+ Katalog Oluştur) butonuna tıklamanız yeterlidir.

Facebook Katalog Oluşturma Görseli

Katalog Türü olarak ben E-ticareti seçtim. Sizde satacağınız ürünün türüne göre katalog seçimi yaptıktan sonra sonra Ayarları Yapılandır aşamasına geçebilirsiniz.

Facebook Katalog Türü Seçme Görseli

Ayarları Yapılandır aşamasında karşıma gelen ekranı hemen yukarıda görebilirsiniz. Burada satacağınız ürünün bilgisini eklemeniz gerekiyor. Ürünlerinizi halihazırda sattığınız bir e-ticaret web sitesi altyapısı (Shopify, BigCommerce, Magento, OpenCart, WooCommerce) varsa E-Ticaret Platformu Bağla seçeneğinden entegre edebilirsiniz. Sonrasında Katalog Sahibi seçeneğinde hangi işletme hesabınız üzerinden ürünleri satacaksanız o işletme hesabını seçmeniz yeterli. Katalog Adı kısmı birden fazla kategoriye sahipseniz her birini farklı olarak adlandırabilmeniz ve sergileyebilmeniz için size kolaylık sağlar. Bu sayede katalog isimlerini, sattığınız ürünün kategorisine göre özelleştirebilirsiniz.

Facebook Katalog Oluşturulduğuna Dair Onaylandı

Bitir aşamasına geldiğimizde ise Kataloğunuz oluşturulmuş oluyor. Kataloğunuzun son halini görebilmek ve üzerinde düzenleme yapabilmek için Kataloğu Gör butonuna tıklamanız yeterli. Sizi, Katalog Yöneticisi paneline aktaracaktır. Burada bilmeniz gereken önemli bir konu, kataloğunuzu oluşturduktan sonra Facebook tarafından onaylanması gerekmektedir. Sattığınız ürünler ticaret ilkelerine uyuyorsa kataloğunuz onaylanacaktır. Eğer uymuyorsa Facebook bunun nedenini size Katalog Yöneticisi panelinde bildirecektir. Unutmayın, Facebook tarafından bazen ürünlerin yanlışlıkla reddedildiği oluyor. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız itiraz etme hakkınız bulunuyor. Böyle bir durumun benimde başıma geldiğini belirtmeliyim. Bunun için benimle aynı durumu paylaşan arkadaşlara yardımcı olmak adına anlatmaya devam edeceğim.

İtiraz Hakkı

Yukarı da belirtmiş olduğum gibi Facebook tarafından ürününüzün yanlışlıkla reddedildiğini düşünüyorsanız okumaya devam edin. Ürününüz onaylanmadığı takdirde, Facebook ürünün neden onaylanmadığına dair size açıklamayla birlikte sebebini belirten bir bildirim gönderecektir. Gönderilen bildirim Facebook Katalog Yöneticisi panelinde gözükür.

Facebook Katalog Yöneticisi Hata Görseli

Katalog Yönetici sayfasını aşağıya doğru kaydırdığınızda bir sorun olduğu takdirde karşınıza çıkacak ekranı paylaştım. Gördüğünüz üzere Katalogda İlkeleri İhlal Eden Ürünlerin olduğunu belirtiyor. Hemen Sorunları Gözden Geçir tıklayarak ilerlemeye devam ediyoruz.

Facebook Katalog Oluşturma İtiraz Hakkı Görseli

Gözden Geçir ‘e tıkladıktan sonra karşımıza gelen ekranı yukarıda görebilirsiniz. Görmüş olduğunuz ekranda Detaylı Gör butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz. Sonrasında karşınıza çıkan mesaj kutucuğunda nedeniyle birlikte, hangi ürünün ticaret ilkelerini ihlal ettiğini açıklayan bildirimi göreceksiniz. İtiraz talebinizi bu bildirimi yanıtlayarak gönderebilirsiniz. Mesajın içeriğine, hangi ürününüzün veya kataloğunuzun yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız bunu belirterek ticaret ilkelerini ihlal etmediğini yazabilirsiniz.

3. Adım

Hesabınız ile kataloğunuz bağlandıktan sonra Alışveriş özelliğine kaydolmak için Instagram uygulamasına gidin. Profilinizin ayarlarına gidin, İşletme’ye ve Instagram’da Alışveriş’e dokunun. Her şeyin uygun olduğundan emin olmak ve hesabınızı incelemeye göndermek için adımları izleyin. Hesap inceleme işlemi genellikle birkaç gün sürer ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir. İstediğiniz zaman Ayarlar’da Alışveriş kısmını ziyaret ederek inceleme durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

Onaylandıktan sonra Instagram’dan bildirimler alır, gönderi ve hikayelerinizde ürünleri etiketlemeye başlamak için Ayarlar’da Alışveriş özelliğini ayarlamayı tamamlarsınız.

4. Adım

Artık mağazanızı oluşturduğunuza göre, Instagram gönderilerinize ve hikayelerinize ürün etiketleri ve çıkartmalar eklemeye başlayabilirsiniz. Gönderinizi her zamanki gibi oluşturmaya başlayın ve kataloğunuzdan bir ürün eklemek için Ürünleri Etiketle’ye dokunun. Görsel veya video gönderisi başına beş adede kadar, çok görselli gönderi başına ise 20 adede kadar ürün ekleyebilirsiniz. Ayrıca geri dönüp işletme profilinizdeki eski gönderilere de alışveriş etiketleri ekleyebilirsiniz.

Instagram Stories’de, hikaye başına bir ürün çıkartması eklenebilir. Ve ürün çıkartmalarının renk ve metnini ayarlayabilirsiniz.

Alışveriş İstatistiklerinize göz atmayı unutmayın!

Alışveriş gönderilerinizin ve hikayelerinizin nasıl performans gösterdiğini görmek için profilinizdeki İstatistikler sekmesini ziyaret edin. Bu istatistikler size müşterilerinizin neler istediğine dair daha fazla bilgi sağlayabilir ve böylece onlara daha alakalı ürünler sunabilirsiniz.


Korku gardiyanınız değil, danışmanınız olsun”

— DijitalBilgin Founder & CEO | ÇAĞLAR BİLGİN

BİZİMLE ÇALIŞIN


Satışlarınızı artırırken iş yükünüzü hafifletin! Yapay zeka gücüne sahip eşsiz otomasyon araçları ile işiniz için en yüksek verimliliği nasıl elde edebilirsiniz öğrenin. Gelin; Markanızı bir üst seviyeye taşıyacak olan başarı kilometre taşlarını beraber oluşturalım!



İlgili İçeriklere Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Müşterinin Satın Alma Kararını Nasıl Tetikliyoruz?

Müşterilerinizin Satın Alma Kararını Tetikleyebilmek İçin Öncelikle Seçim Yapmalarını Kolaylaştırın! markalar arasında seçim yaparken satın almaya iten faktörler nelerdir, satın alma kararımızı zorlaştıran faktörler nelerdir, bu faktörleri minimilize etmek için dünya üzerinde hangi çalışmalar yapılmaktadır öncelikle bunları analiz edelim.

Pandemi Gibi Belirsiz Dönemlerde Yerel İşletmenizi Nasıl Büyütürsünüz?

Şüphesiz pandemi gibi belirsiz dönemler, yerel bir işletmeyi büyütmek için zor dönemlerdir. Koronavirüs muhtemelen sizi, çalışma şeklinizde büyük değişiklikler yapmaya zorladı. Gerekli hamleler yapılmazsa varlığınızı tehdit etmekten daha öteye geçecek. Böyle bir zamanda yerel işinizi büyütmeniz kesinlikle hala mümkün. Sadece bu konuda akıllı olmalısınız.

E-ticaret ve Otomasyon Pazarlama Teknolojisi

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi, algoritma ve yapay zeka bileşenlerini bir araya getirerek Otomasyon girişimlerini büyük ölçüde arttırdı. Bu konuda ki girişimlerin yaygınlaşması en başta E-ticaret sektörü olmak üzere bir çok sektöre katkı sağladı. Bu durumdan en büyük payını alan taraf E-ticaret sektörü oldu.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s